
۰۸ مرداد آشنایی با عبارات ارگانیک، غیر ارگانیک و سبز
توجه مردم در انتخاب مواد غذایی مصرفی و در نظر گرفتن نکات سلامتی و ارزش غذایی آنها در سالهای اخیر روندی رو به رشد داشته است. علت این امر را میتوان در مسائل مختلف اجتماعی، فردی و اقصادی جستجو کرد، اما هدف این مطلب کمک به آشنایی شما با عباراتی است که در مورد آنها هر روز به گوشتان می رسد، عباراتی نظیر ارگانیک، سبز، طبیعی، و ……
محصولات غیر ارگانیک
میوه ها و سبزیجات غیر ارگانیک معمولا محصولاتی هستند که به طریقه معمول که ما انتظار داریم پرورش داده میشوند. بسیاری از آنها ممکن است از لحاظ ژنتیکی اصلاح شده و شامل استفاده از کود و آفت کش ها شوند. بیشتر مواد غذایی که در سوپر مارکت ها و فروشگاه های مواد غذایی پیدا می کنید غیر ارگانیک هستند. اینگونه محصولات مشخصا ارزانتر از مشابه های ارگانیک خود هستند و این بحث نیز همواره در مورد آنها وجود داشته که تا چه اندازه متفاوت هستند.
محصولات ارگانیک
کشاورزی ارگانیک به شیوه های کشاورزی اشاره می کند که که بر اساس استانداردهای تدوین شده هر کشور یا منطقه بین المللی، ترویج و ارتقاء تنوع زیستی، سلامت چرخه بیولوژیکی و بهبود فعالیت زیست شناسی خاک را در دستور کار خود قرار می دهند. این بدان معنی است که مدیریت خاک، چرخش محصول و تکنیک های باروری بدون استفاده از مواد شیمیایی انجام میشود. بیشتر مردم به زبان ساده تر کلمه “ارگانیک” را به محصولاتی نسبت می دهند که در تولید آنها از هیچگونه مواد شیمیایی شامل کودها و آفت کش ها استفاده نمی شود، اما این موضوع همواره صحیح نیست. در واقع در این زمینه مقررات و استانداردهایی تدوین شده که حداقل میزان آفت کش ها و مواد شیمیایی موجود در محصولات ارگانیک را مشخص می کند که معمولا کمتر از همتایان غیر ارگانیک آنها است، اما به طور کلی میوه های ارگانیک نیز حاوی آثار اندکی از آفت کش ها یا مواد شیمیایی مورد استفاده برای کنترل بیولوژیکی هستند.
تفاوت ….
بنابراین تفاوت عمده میان میوه و سبزیجات دو دسته معمولا به نوع و مقدار آفت کش و کودهای شیمیایی مورد استفاده در پرورش آنهاست. جالب است بدانید ادرار شما نشانه خوبی از تفاوت میان ایندوست چراکه باقی مانده آفت کش های مواد خوراکی در کلیه های شما رسوب میکنند و سپس در ادرار آثار خود را نشان می دهند در حالی که در رژیمهای غذایی ارگانیک این موضوع کمتر اتفاق می افتد. همچنین تهیه یک محصول غذایی به روشهای صنعتی و مصنوعی می تواند منجر به از دست رفتن برخی مواد مغذی، معدنی و خواص طبیعی موجود در آنها شود. این دو تفاوت در واقع انگیزه مردم در استفاد از محصولات ارگانیک را افزایش می دهد و این در حالی است که برخی دیگر کماکان معقدند تفاوت عمده میان آنها وجود ندارد.
در کشور ما هنوز متاسفانه مقررات معین و مشخص و امکانات لازم جهت پرورش محصولات ارگانیک وجود ندارد و بنابراین در صورت مواجه شدن با محصولاتی با برچسب ارگانیک بهتر است پیش از خرید به تحقیق بیشتری در مورد آنها بپردازید.
اینروزها ممکن است به اصطلاح “سبز” نیز در مورد مرغ و تخم مرغ به عنوان مثال برخورده باشید که در ادامه در مورد آن توضیحاتی خواهیم داد:
تفاوت مرغ سبز با مرغ معمولی چیست؟
مرغ های سبز، هیچ نوع آنتی بیوتیکی دریافت نمی کنند. این مرغ ها در طول دوره پرورش، ۳ تا ۴ بار به وسیله سازمان دامپزشکی کشور آزمایش می شوند و اگر نتایج آزمایش ها نشان دهد در هر نوبت بدنشان فاقد داروهای نامبرده بوده، مجوز عرضه به عنوان مرغ سبز را دریافت خواهند کرد. اگر وجود هرگونه آنتی بیوتیک یا داروهای ضدکوکسی دیوز در بدن این مرغ ها ثابت شود، دیگر نشان مرغ سبز برای فروش به آنها داده نمی شود.
جالب است بدانید “کوکسیدیوز” نوعی بیماری انگلی است و وجود این انگلهای تک یاختهای در طیور باعث ایجاد بیماری کوکسیدیوز میشود. معمولا مرغدارها برای پیشگیری از ابتلای مرغهای خود به این نوع بیماری، داروی کوکسیدیوز که نوعی آنتیبیوتیک است به مرغها میدهند.
بر همین اساس بسیاری از مرغدارها تا روزهای آخر هم به مرغها دارو میدهند و متاسفانه این دارو از طریق مصرف مرغها، وارد بدن مصرفکننده میشود و مقاومت دارویی در بدن ایجاد میکند. با ایجاد مقاومت دارویی به آنتیبیوتیکها، ممکن است بدن هنگام مواجهه با بیماریها، دیگر به آنتیبیوتیکهای ساده جواب ندهد و فرد مجبور به استفاده از داروهایی قویتر و با قیمتی گرانتر شود. ضمن اینکه در برخی از مرغداریها از آنتیبیوتیکهای غیرمجاز که از راههای قاچاق تهیه میشوند، استفاده میشود. برخی از این آنتیبیوتیکهای غیرمجاز حتی میتوانند باعث متوقف شدن فعالیت مغزاستخوان شوند و کم خونیهای کشنده ایجاد کنند.
حتی برخی متخصصان معتقدند چنین داروهایی میتوانند باعث افزایش احتمال ابتلا به برخی سرطانها هم بشوند. به دلیل همین طیف وسیع مشکلاتی که برخی از مرغهای معمولی میتوانند به وجود بیاورند، توصیه برخی متخصصان تغذیه به تولید، مصرف و استقبال بیشتر از مرغهای سبز بدون آنتی بیوتیک است.
آیا مرغ سبز همان مرغ ارگانیک است؟
پاسخ خیر است، در ایران «مرغ ارگانیک» وجود ندارد. مرغ ارگانیک به مرغی گفته می شود که دانه و آبی که می خورد، ارگانیک باشد؛ یعنی از هیچ نوع ماده غیرطبیعی، شیمیایی و افزودنی های مختلف برای تغذیه و پرورش آن استفاده نشود. چنین مرغی نباید هیچ گونه دارویی از جمله انواع آنتی بیوتیک ها را در طول دوران رشدش دریافت کرده باشد ولی در حال حاضر مرغداری های ایران به توانایی تولید مرغ های ارگانیک نرسیده اند.
مجتبی میرزایی
ارسال شده در ۱۷:۲۹h, ۲۱ تیربا سلام،تشکر بابت تحقیق بامحتوایی که ارائه کردید.